A .hu alatti nevek választásában a Domainregisztrációs Szabályzat az igénylőknek viszonylag tág teret ad, de vannak bizonyos korlátozások.

Értelemszerűen nem lehet jogellenes nevet regisztrálni és itt részletezzük, hogy milyen típusú nevek választásánál kell különös körültekintéssel eljárni. Vannak azonban olyan speciális nevek, illetve név csoportok, melyek nem választhatók, vagy csak meghatározott igénylők választhatják őket.

Második szintű közdomainek

Ezek olyan domainek, melyek már regisztrálva vannak, de alájuk lehet domain regisztrációt igényelni. Pl. cegnevem.co.hu

co.hu2000.huerotika.hujogasz.husex.huvideo.hu 
info.huagrar.hufilm.hukonyvelo.hushop.hu 
org.hubolt.huforum.hulakas.husuli.hu 
priv.hucasino.hugames.humedia.huszex.hu 
sport.hucity.huhotel.hunews.hutozsde.hu 
tm.hu*erotica.huingatlan.hureklam.huutazas.hu 
második szintű közdomainek listája

*A tm.hu alatt csak olyan domain név választható, amely az igénylő védjegye.


Tehát, ha a cégem neve mondjuk a Könyvelővállalkozás Kft., de a konyvelovallalkozas.hu már foglalt, akkor választhatom pl. a konyvelovallalkozas.konyvelo.hu vagy a konyvelovallalkozas.co.hu domain nevet.


A második szintű közdomain nevéből általában látszik, hogy milyen típusú cégeknek, szervezeteknek érdemes ezek alá domain nevet regisztrálni, de az említett tm.hu-t kivéve nincs korlátozás.

Védett nevek

1. Minden közdomain alatt védett nevek

Az alábbi nevek semmilyen közdomain alá nem jegyezhetők be, tehát sem közvetlenül a .hu, sem második szintű (pl. co.hu, info.hu stb.) közdomain alá:

acemailinfonomsport
arpae-mailinternetnstm
bizfirmiskolanuiweb
coftpmailorgwww
comgov*mxpp 
dnsindnetpriv 

Ugyan a fenti nevek nem jegyezhetők be, de ezek közül, a következők alá már jegyezhetők be nevek: co.hu, info.hu, org.hu, priv.hu, sport.hu, tm.hu, mivel ezek második szintű közdomainek. Lásd a további információkat ezzel kapcsolatban a fenti Második szintű közdomainek menüben.


*A gov.hu alá is jegyezhetők be nevek, az ezzel kapcsolatos szabályokat lásd lentebb.


2. Csak közvetlenül a .hu alatt védett nevek

Az alábbi nevek nem jegyezhetők be .hu domainként, de valamelyik második szintű közdomain alatt már igen:

accomodationbrokerjachtpcturizmus
aruhazbusinesskamatsearchvoip
aukciobutorkonyvszabadidovpn
autocashmagazintelek 
befektetescreditorastrade 
houseorszagtranslationtravel 

Azaz, lehet igényelni pl. a business.co.hu domain vagy travel.info.hu típusú neveket.

Településnevek

Egy település magyar nevével megegyező domain nevet kizárólag a helyi önkormányzat jogosult bejegyeztetni.


Amennyiben egy település rendelkezik hivatalos névvel valamely kisebbség nyelvén, akkor az ennek megfelelő domain nevet is csak a helyi önkormányzat jogosult bejegyeztetni. A Tanácsadó Testület ezzel kapcsolatos elvi állásfoglalása itt található.


Így tehát például helyi kisebbségi önkormányzat sem jegyezheti be az adott település kisebbségi nyelvű nevét domain névként, ezért javasoljuk, hogy ilyen esetben a kisebbségi önkormányzat állapodjon meg a települési önkormányzattal arról, hogy a helyi önkormányzat bejegyezteti a kisebbségi nyelvű domain nevet, majd használatba adja a kisebbségi önkormányzatnak.

Országnevek

Csak az adott ország hivatalos magyarországi képviselete jogosult az ország nevével (magyarul és angolul) megegyező domain nevet bejegyeztetni.

gov.hu

A gov.hu domain az állami szférának van fenntartva, ahogy a világon szinte mindenütt. A gov.hu delegálása egy, az állam által erre kijelölt állami szervezetnek (NISZ Zrt.) már 1996. novemberében megtörtént.


Ez lehetőséget ad a mindenkori kormányzatnak, hogy a minisztériumokat, állami szervezeteket a gov.hu alatt jegyezze be, és maga döntse el, hogy a .gov.hu alatt kinek milyen karaktersort ad ki használatba.


Járulékos előny, hogy az állampolgárok biztosak lehetnek abban, hogy ha egy gov.hu alatti domainnel találkoznak, akkor a mögött valóban hivatalos, kormányzati szervezet vagy vállalat áll. Ez növelheti az állami szervezetek által nyújtott szolgáltatások biztonságát.


A gov.hu alatti domain bejegyzési kérelmeket a NISZ Zrt-hez kell benyújtani, sem a regisztrátoroknak, sem a Nyilvántartónak nincs szerepe a gov.hu alatti domain bejegyzésekben.


Kapcsolódó cikkek