Az ún. AVDH szolgáltatás bármely ügyfélkapuval rendelkező magyar állampolgár számára díjmentesen elérhető a magyarorszag.hu oldalon. A szolgáltatás egy természetes személy (magánszemély) nyilatkozatát minősített tanúsítványon alapuló fokozott biztonságú elektronikus bélyegzővel, valamint minősített időbélyegzővel hitelesíti. Némileg leegyszerűsítve, magyarul: egy dokumentumot digitálisan aláírunk vele, méghozzá hivatalosan.

Ezzel az eljárással könnyen, otthon előállítható egy digitálisan aláírt, teljes bizonyító erejű magánokirat, mindenféle külön eszközök, tanúk és költségek nélkül!

A visszakapott hitelesített dokumentumhoz csatoltan kapunk egy igazolást, melyen szerepelni fog az aláíró személy születési neve, anyja neve, születési helye és ideje.

Pontosan hogyan is kell eljárni?

  • Készítsük el a dokumentumot mondjuk egy Word programban.
  • Készítsünk ebből egy pdf formátumú dokumentumot pl. így: „Mentés másként”, ezután a „Fájlformátum:”-nál állítsuk be a „PDF”-et, majd nyomjunk „Mentés”-t. A dokumentumot nem szükséges kinyomtatni, kézzel aláírni, szkennelni stb. Az sem szükséges, hogy a kézjegyünk fényképét rátegyük valahogy a digitális dokumentumra.
  • Nyissuk meg a magyarorszag.hu oldalt. Az oldal bal szélén kattintsunk a pajzs ikonnal jelzett „Hitelesítés” menüpontra. Ez a közvetlen link.
  • Az oldalon kattintsunk a „vagy klikkeljen ide a tallózáshoz” gombra és tallózzuk be a kívánt pdf dokumentumot.
  • Jelöljük be az „Elfogadom az ÁSzF-et”.
  • Nyomjuk meg a „Feltöltés” gombot.
  • Megjelenik az Ügyfélkapu belépő oldala, lépjünk be, majd az ezután megjelenő oldalon nyomjuk meg a „Letöltés” gombot és ezzel a dolog kész is.

A dokumentum Igazolás részét úgy tudjuk ellenőrizni, hogy az Adobe Acrobat Reader programmal megnyitva a pdf fájlt, a bal oldalon látható gemkapocs ikonra kattintunk, majd a csatolmányt kettősklikkel megnyitjuk, és ekkor láthatóvá válik az igazolás.

A szolgáltatást azért is javasoljuk, mert szerintünk egyre többen fogják használni és elfogadni.


Kapcsolódó cikkek: