Hírek

Magánérdekek védelme a .hu névtérben

Az igényelt domain nevek esetében a Nyilvántartó nem köteles, de jogosult vizsgálni, hogy azok megfelelnek-e a Domainregisztrációs Szabályzat követelményeinek.

A Nyilvántartó korábban azt a gyakorlatot követte, hogy aprólékosan ellenőrizte az igényeket, és sok esetben kért névhasználati jogosultságot igazoló dokumentumot. A gyakorlattal szemben többen elégedetlenségüket fejezték ki, és a magánérdekek túlzott védelmét rótták fel a Nyilvántartónak.

Emiatt a nyilvántartói ellenőrzés már nem rendszer szintű, a magánérdekek védelmét egyre inkább az érintetteknek saját maguknak kell ellátni. Erre a .hu szabályozás több lehetőséget is biztosít. Így például az igényelt domain nevek 8 napig csak feltételes használatba- és meghirdetésre kerülnek, mely idő alatt a Domain döntnöki eljárást lehet kezdeményézni ellenük. A már bejegyzett, delegált domain nevek esetében a Regisztrációs döntnöki eljárás jelenti az alternatív vitarendezési lehetőséget.

Az tehát, hogy a nevek többsége gyorsabban kerülhet bejegyzésre, nem jelenti azt, hogy a Domainregisztrációs Szabályzat megengedi bármilyen név bejegyzését. Kérjük, olyan nevet válasszon, amelyik nem sérti mások jogos érdekét. A névválasztás kapcsán kérjük olvassa el lent a kapcsolódó cikkekben írt tanácsainkat.


Kapcsolódó cikkek: