Egy helyi önkormányzattal rendelkező magyarországi település nevével megegyező domain nevet kizárólag a helyi önkormányzat jogosult .hu domainként bejegyeztetni.

Amennyiben egy település rendelkezik hivatalos névvel valamely kisebbség nyelvén, akkor az ennek megfelelő domain nevet is csak a helyi önkormányzat jogosult bejegyeztetni. A Tanácsadó Testület ezzel kapcsolatos elvi állásfoglalása itt található.

Így például a helyi kisebbségi önkormányzat sem jegyezheti be az adott település kisebbségi nyelvű nevét domain névként, ezért ilyen esetben javasoljuk, hogy a kisebbségi önkormányzat állapodjon meg a települési önkormányzattal arról, hogy a települési önkormányzat bejegyezteti a kisebbségi nyelvű domain nevet, majd a kisebbségi önkormányzat használatába adja.

A domain kereső megmondja, hogy egy magyarországi településnév (bármilyen nyelven) be van-e már jegyezve, és ha nincs, akkor azt is, hogy mely település milyen nyelvű hivatalos nevéről van szó. Forrás: MTA TK Kisebbségkutató Intézete és KSH.


Kapcsolódó cikkek