2022. április 20-22. között a Hungarnet Egyesület – az ITM és a Digitális Jólét Program együttműködésével – 31. alkalommal rendezte meg a Networkshop 2022 rendezvényt. 

A Networkshop Magyarország legrangosabb számítógép-hálózati és informatikai konferenciája, ami a felsőoktatás, kutatás, köznevelés és közgyűjtemények kapcsán megrendezésre kerül.

Az idei rendezvény házigazdája a Debreceni Egyetem volt, és az utóbbi két évvel ellentétben idén végre újra személyesen találkozhattak egymással a szakmai terület legkiválóbb reprezentánsai.

A Networkshop 2022 célja

Ez a konferencia immár több mint három évtizede zászlóshajója a hazai IT-ipar legnagyobb eredményeinek, a számítógép hálózatok és alkalmazásaiknak, valamint a digitalizáció és a mesterséges intelligencia terén elért eredmények bemutatásának. 

A rendezvény lehetővé teszi, hogy a fejlesztők és a felhasználók tapasztalatot cseréljenek, megismerjék a hazai és a nemzetközi trendeket.

A Networkshop 2022 a hagyományokhoz híven foglalkozott a felsőoktatás és  kutatás e-infrastruktúrájának kérdéseivel, emellett természetesen további e-infrastruktúra komponensek témakörében is számos előadás volt hallható, mint például a felhő-technológiák, szuper-számítástechnika, 5G technika, tárolási infrastruktúra és a mesterséges intelligencia. 

A konferencián több mint 100 előadás volt hallható. Az előadásokat 6 különböző tematikus szekcióba rendezték, és több mint 400 résztvevő hallgatta meg az előadásokat.

A Networkshop konferencia jelentőségéről

Mindenki számára ismert tény, hogy a digitalizáció és a számítástechnika egyre nagyobb jelentőséggel bír. A technológia fejlődésével a számítástechnika egyre több iparágban kap szerepet, hatást gyakorolva így azok fejlődésére is.

A Networkshop jelentősége abban rejlik, hogy segítségével a hazai IT-szektor legfontosabb eredményei évről-évre bemutatásra kerülnek, a fejlesztők és a felhasználók közelebb kerülhetnek egymáshoz, hatást gyakorolva így egymásra. Ez pedig óriási jelentőséggel bír a szektor fejlődését illetően.

Pásztor Miklós szekcióvezetőként a Networkshop 2022 konferencián

Pásztor Miklós kollégánk évtizedek óta a konferencia szervezőbizottságának oszlopos tagja. A korábbi években több alkalommal előadóként is részt vett a rendezvényen.

Idén szekcióvezetőként kapott meghívást “A szélesebb körű digitális átalakulás kérdései” szekcióban.

A szekcióban elhangzott emlékezetesebb előadások:

  • Kadlecsik József a KFKI-ban bevezetett jelszókezelő rendszert ismertette
  • Koczka Ferenc előadása az Egri Egyetem hálózatán kipróbált IDS rendszerekről szólt
  • Zeisel Tamás, a HP munkatársa adatközponti (>100Gbit/s) eszközök tűzfal megoldásairól beszélt

Pásztor Miklós szekcióvezetőként való részvétele óriási megtiszteltetés, hiszen így mi is részesei lehettünk Magyarország legfontosabb számítógép-hálózati és informatikai konferenciájának.