Induljunk el egy egyszerűbb kérdéssel: mi is az az IP cím?

Ahogy ebben a cikkben is írtuk, az interneten számítógépek, szerverek egymást valójában ún. IP címek alapján találják meg, miközben az internetezők a számítógépükbe nem számokat írnak be címként, hanem neveket. Így amikor Ön a böngészőjébe a kedvenc weboldalának címét írja be (pl. www.nav.gov.hu …) akkor egy ún. DNS szerver (név szerver) a háttérben lefordítja ezt a címet a számítógépek által sokkal jobban érthető 81.182.113.78-re. Na így néz ki egy úgynevezett IPv4 címzési rendszer, amit nevezhetünk akár hagyományosnak, mert ezt a címzési módot használják a neten évtizedek óta.


Hogy kerül a képbe az IPv6?

Mivel az internetezők, a számítógépek és az otthoni okos eszközök száma drasztikusan gyarapszik, ez a fajta IP cím igencsak fogytán van. A megoldást a már több éve kitalált IPv6 jelenti, melynek a formátumában nem mélyülnénk el, de ott nem hármas, hanem négyes csoportokban vannak számok, és még betűk is! Ráadásul 8 csoport van nem négy, szóval a lehetőségek száma gyakorlatilag a végtelen, pontosabban 2128 ami kb. 1038, ami sok millió milliárdszor több, mint az IPv4 adta szerényke 4,3 milliárd cím.

Az IPv6 az eredetileg gondoltnál lassabban terjed, de azért biztosan. Számos előnye van, melyekre itt nem tudunk kitérni, de pl. minden okos eszköz, mérő- és egyéb kütyü saját címet kaphat, ami a kapcsolódó szolgáltatásokra kedvező hatással van. A magukra adó tartalom szolgáltatók szerverei elérhetők IPv6 címzéssel is, és sok internetszolgáltató biztosít az ügyfeleinek IPv6 címet és címzést.


Jó, de hogy jön az IP címhez a domain?

Ahogy az elején írtuk, a tartalom szolgáltató szerverek úgy érhetők el, hogy a szavakból álló címüket (pl. www.valami…) a név szerver lefordítja IP címre. Ha nekünk van egy domainünk, és azon akár egy web szervert, vagy más szervet üzemeltetünk, akkor a regisztrátorunknak, vagy valakinek üzemeltetnie kell egy név szervert, amelyik ezt a fordítást (szaknyelven feloldást) elvégzi. Alapesteben minden név szerver IPv4 alapú név feloldást végez, e nélkül nem nagyon működne semmi. Minden regisztrátor biztosít a nála regisztrált domainekhez IPv4 alapú név szervert.

A nagy kérdés, hogy szeretnénk-e, ha IPv6-os címzéssel is elérhető legyen a szerverünk? Ha igen, akkor olyan szolgáltatót kell találnunk, amelyiknek a név szerverei lehetővé teszik ezt.


Muszáj nekem legyen ez az IPv6?

Most még nem muszáj, bár jó ha van. Ugyanakkor, mivel az IPv4 címek rohamosan fogynak, egyszer csak előfordul, hogy bizonyos internet használók nem kapnak “hagyományos”, IPv4 címet, kizárólag IPv6-ot. Ők csak azokat a szervereket (és tartalmakat) fogják elérni, melyek IPv6-on is elérhetők. És akkor hirtelen mindenkinek sűrgős lesz. Mivel felára nincs, jó ötletnek tartjuk előre felkészülni.


Kapcsolódó cikkek