Hírek

2023. január 1-től változik az alternatív vitarendezés

A domain regisztrációval kapcsolatos jogviták során eljáró, bíróságon kívüli vitarendezési szolgáltatásokat nyújtó Alternatív Vitarendező Fórum (AVF) 2023. január 1-től megújul.

A 2023 január 1-től az Internet Szolgáltatók Tanácsa Tudományos Egyesület (ISZT) keretében működő AVF egy minden érintett számára online elérhető központi panaszkezelő rendszeren (Egységes Panaszkezelő Rendszer-EPR) keresztül biztosítja az alternatív vitarendezésre tartozó, valamint minden egyéb .hu domain üggyel kapcsolatos panaszkezelést.

A reform keretében a jelenlegi Tanácsadó Testület, illetve a Regisztrációs Döntnök eljárását felváltja egy egységes döntnöki rendszer, így mind a domain regisztrációját megelőzően, mind azt követően eseti tanácsokban eljáró döntnökök bírálják el a panaszokat.

A leglényegesebb változás a gyakorlatban az, hogy a Tanácsadó Testület megszűnik, a meghirdetett, feltételesen regisztrált domain nevekkel kapcsolatos panaszok esetében a Domain döntnöki eljárásban dönt az adott eljárásra alakuló három fős döntnöki tanács.

A feltételesen regisztrált domain nevekkel szembeni panaszokat a felek már nem a regisztrátorokon keresztül, hanem közvetlenül az AVF szervezetével intézik, az Egységes Panaszkezelő Rendszernek a domain.hu felületén található bemeneti felületein. Domain döntnöki eljárást itt lehet kezdeményezni.

Egy domain név regisztrációját követően az adott domain névnek a kérelmezett domain-használótól történő visszavonását, illetve átruházását a Regisztrációs döntnöki eljárás megindításával kezdeményezheti az, akinek ehhez a névhez névhasználati joga fűződik. 

Új testületként megalakul a Jogi Tanácsadó Bizottság, mely jogi szakmai tanácsadás mellett jogosult lesz a döntnökök számára irányadó vitarendezési gyakorlat egyes kérdéseinek egységesítésére.

További részletek itt.