Megújul az Alternatív Vitarendező Fórum (AVF)

A domain regisztrációval kapcsolatos jogviták során eljáró, bíróságon kívüli vitarendezési szolgáltatásokat nyújtó Alternatív Vitarendező Fórum (AVF) megújul. Az alábbiakban ismertetett új eljárásrend tervezett bevezetése 2023.01.01.

A jövőben az Internet Szolgáltatók Tanácsa Tudományos Egyesület (ISZT) keretében működő AVF egy minden érintett számára online elérhető központi panaszkezelő rendszeren (Egységes Panaszkezelő Rendszer-EPR) keresztül biztosítja az alternatív vitarendezésre tartozó, valamint minden egyéb .hu domain üggyel kapcsolatos panaszkezelést.

A reform keretében a jelenlegi Tanácsadó Testület, illetve a Regisztrációs Döntnök eljárását felváltja egy egységes döntnöki rendszer, így mind a domain regisztrációját megelőzően, mind azt követően eseti tanácsokban eljáró döntnökök bírálják el a panaszokat.

A domain regisztrációját megelőzően az adott eljárásra alakuló három fős döntnöki tanács egy előadó és két szavazó, ún. Domain Döntnökből áll.

A regisztrációt követő ügyekben a kérelmező döntése szerinti egy vagy három fős regisztrációs döntnöki tanács, utóbbi esetben szintén egy előadó és két szavazó Regisztrációs Döntnök jár el.

Új testületként megalakul a Jogi Tanácsadó Bizottság, mely jogi szakmai tanácsadás mellett jogosult lesz a döntnökök számára irányadó vitarendezési gyakorlat egyes kérdéseinek egységesítésére.