Két fontos kérdés merül fel:

  1. Lehet-e magyar ékezetes szavakat regisztrálni .hu domainként?
  2. Érdemes-e?


1. Lehet-e magyar ékezetes szavakat regisztrálni .hu domainként

A kérdés első részére kérdésre a válasz egyértelműen: igen, lehet magyar ékezetes karaktereket domain névként regisztrálni, a szabályokat itt ismertetjük.

A korszerű böngészők programok képesek kezelni az ékezetes domaineket. A háttérben valójában ezek a programok átkódolják az ékezetes neveket ékezet nélküli nevekre (ez lesz az IDN, azaz az Internationalized Domain Name), melyeket a domain rendszer már képes kezelni.

A levelező programok számára az ékezetes címek sokkal nagyobb gondot jelentene, így email céljából egyáltalán nem javasoljuk az ékezetes domaineket!


2. Érdemes-e magyar ékezetes domain nevet regisztrálni?

Nyilvánvaló, hogy egy ékezet nélküli szónak többféle jelentése lehet ékezettel, pl. nem mindegy, hogy valaki tűr, vagy túr. Ezen kívül néhány szempont a döntéshez:

  • Az internetezők még Magyarországon is inkább az ékezet nélkül domaineket szokták meg, és ezt ütik be elsőre a böngészőbe.
  • Nem magyar internethasználók nem is fogják tudni beírni a magyar karaktereket, mert a billentyűzetükön nem szerepelnek ezek, és nem fognak azzal bíbelődni, hogy előcsalogassák valahogy ezeket a gépükből.
  • Érdemes lehet az ékezetes változatot bejegyeztetni, azért, hogy más ne tegye. Ebben az esetben könnyű és érdemes megoldani, hogy a látogató bármelyiket is gépeli be, ugyanarra a tartalom oldalra jusson.

Következtetésünk: Az ékezet nélküli változat beregisztrálása „kötelező”, az ékezetes – ékezet nélküli párosok regisztrálása ajánlott, több igényt elégíthetünk így ki egyszerre.Kapcsolódó cikkek