Hírek

2023. április 1-től változik a Domainregisztrációs Szabályzat  

A 2023. április 1-től hatályos szabályzat itt elérhető: DRSz-2023-aprilis-1-tol.pdf (domain.hu)

A legfontosabb pontok, amik változnak:

  • Az eddigi 45 napos felmondás és a 60 napos törlés előtti parkolás ideje április 1-től lerövidül 30 – 30 napra.
  • Törlés előttti parkolásból való visszaállítás esetén a domain név fordulónapja és a regisztráció időpontja a nyilvántartásban változatlan marad azzal, hogy az igénylést a díjfizetés szempontjából új igénylésnek kell tekinteni.
  • 10 éves regisztráció lehetősége

Bemutatjuk, hogy pontosan hogyan kell értelmezni az április 1-jén életbe lépő változásokat.

30+30 napos változás

Az eddigi 45 napos felmondás és a 60 napos törlés előtti parkolás ideje április 1-től lerövidül 30 – 30 napra!

A változás mindkét státuszban lévő domain nevet érinteni fog, tehát az április 1. előtt felmondott, illetve törlés előtti domain nevek határideje lerövidül a változások életbelépésével.

Az a domain név, ami április 1. előtt felmondásra került, ha április 1-jén elérte a 30 napot, akkor a változással át fog állni a törlés előtti parkolás állapotba. Ám ha csak 20 napot töltött el felmondás állapotban április 1-ig, akkor a változás után már nem 25 napja lesz hátra a felmondási időből, hanem csak 10 nap. Ugyanígy változik a törlés előtti parkolás állapotában lévő neveknél, tehát aki április 1-jén már túl van a 30 napon, az április 1-jén törlésre kerül. Azonban ha a törlés előtti parkolásban csak 10 napot tartózkodott április 1-ig, akkor nem 50 napja maradt hátra ebben az állapotban, hanem csak 20.

Tehát láthatjátok, hogy a régebben 105 napos határidő egy domain visszaállítására most 60 napra rövidül, tehát kiemelten fontos a domain használókkal, ügyfelekkel való kommunikáció, figyelmük felhívása a határidők változására. Kérjük jelezzétek az ügyfeleiteknek a lerövidült határidőket, hiszen a domain nevük elvesztése forog kockán.

A domain.hu oldalon lévő meghirdetési listáknál már olvasható a leírás a változásokról:

2023.03.31-ig a domainek a törlés előtti parkolásba tételt követő 61. napon szabadulnak fel.

2023.04.01-től a domainek a törlés előtti parkolásba tételt követő 31. napon szabadulnak fel.

2023.04.01-én felszabadul minden domain, ami 2023.03.02. előtt került törlés előtti parkolásba.

Törlés előtti parkolásból való visszaállítás

Törlés előtti parkolásból való visszaállítás esetén a domain név fordulónapja és a regisztráció időpontja a nyilvántartásban változatlan marad azzal, hogy az igénylést a díjfizetés szempontjából új igénylésnek kell tekinteni.