Archívum

Liberalizált magyar domainregisztráció 2000. március 1-től

2000. március 1-től megszűnnek a hazai (.hu) legfelső szintű Internet domainben a nevek megválasztására vonatkozó jelenlegi kötöttségek. Ettől az időponttól kezdve a regisztrálásnak nem lesz többé feltétele, hogy a név az igénylőhöz hivatalosan kapcsolódjon. Az új szabályozást más európai példák nyomán az elektronikus kereskedelem élénkítése érdekében vezetik be. Az előnyök mellett az új szabályozásnak lehetnek kedvezőtlen hatásai is, hiszen ezt követően egy cég, szervezet - még nem regisztrált - nevét bárki más is lefoglalhatja magának, megfosztva ezzel a céget a saját nevével azonos www.cegnev.hu típusú Internet domain név használattól. Bár ma már aligha akad felelős vezető, aki ne hallott volna az Internet gazdasági jelentőségéről, mégis vannak olyan hazai szervezetek, amelyek nevüket még nem regisztráltatták a magyar legfelső szintű domain alatt.

Az új szabályok szerinti igényekkel már február eleje óta tömegesen keresik meg a regisztrátorokat az igénylők. A március 2-ig beérkező igények (függetlenül attól, hogy mikor kerültek a regisztrátorhoz) azonos eséllyel indulnak azon a sorbarendezésen, amely március 3-án történik közjegyző előtt. A sorbarendezés eredménye szerint történik majd az igények elbírálása. Március 3-át követően már az igények a normál rend szerint, érkezési sorrendben kerülnek elbírálásra. Igénye benyújtásával kapcsolatban mielőbb vegye fel választott regisztrátorával a kapcsolatot.

Minden hazai cég, szervezet felelős vezetőjének érdemes felfigyelnie a 2000. március 1-jével bekövetkező változásra. Az új rendszerre való átállás előtt még elegendő idő áll rendelkezésre ahhoz, hogy gondoskodjanak szervezetük hivatalos nevének hazai Internet domain névként történő regisztrálásáról. Célszerű tehát minél előbb lépni, és a http://www.domain.hu web lapon megtalálható valamelyik regisztrátort megkeresni a szervezet nevének hazai Internetes megjelenését biztosítandó.

Háttérinformáció:

Az Interneten ugyanannak a domain névnek csak egy gazdája lehet. Ezért, miközben az élet más területén zavartalanul működhet egymás mellett pl. két vagy több ABCD Kft. (az egyik pl. az építőiparban, a másik a repülőgépgyártásban stb.), az Interneten csak az egyikük használhatja a www.abcd.hu nevet.

A magyar (.hu) legfelső szintű Internet domain alatt közvetlenül jelenleg az igénylő szervezetek csak saját hivatalosan bejegyzett nevüket, annak rövidítését, vagy saját védjegyüket, sajtótermékük nevét választhatják domain névként.

Az elmúlt években az Internet kereskedelmi, gazdasági szerepének erősödésével, az elektronikus kereskedelem terjedésével a világban egy új üzletág jelent meg, amelynek vállalkozói kereskedelmi értéket képviselő domain neveket (jól megjegyezhető, általános neveket, szakmai ágak neveit, más szervezetek neveit stb.) szereznek meg, hogy azokkal kereskedjenek. Ennek a vállalkozói körnek a befolyását, érdekeit a magyar domainregisztráció nem hagyhatta figyelmen kívül.

2000. március 1-től a névválasztásnak többé nem lesz feltétele, hogy a név az igénylőhöz hivatalosan kapcsolódjon. Az addig hátralévő mintegy két hónapban minden szervezet, cég felelős vezetői jól teszik, ha sürgősen gondoskodnak szervezetük Internetes domain nevéről, mert egyébként azt márciustól bárki a maga számára igényelheti. A változásra sajtóközlemények, hirdetések fogják felhívni a szervezetek figyelmét, hogy minél kevesebben legyenek olyanok, akik hátrányba kerülhetnek.

A .hu alatt domainek delegálása, regisztrálása ügyében a http://www.domain.hu web lapon felsorolt regisztrátorokhoz kell fordulni.

Főlap | Regisztrátorok listája | Delegálási szabályok | Meghirdetés | Keresés | Technikai ellenőrzés
Tanácsadó testület | Alternatív vitarendezés | Eseti Választottbíróság | Archívum | Egyebek | Statisztika